Aanvullende informatie

Wat te doen als je op reis gaat, als je onbeschermde geslachtsgemeenschap hebt gehad, informatie over  SOA’s en geheimhoudingsplicht van de huisarts

Anticonceptie meenemen op reis

In principe kunnen alle anticonceptiemethoden meegenomen worden op reis. Er zitten echter nadelen aan anticonceptiva die zelf toegediend moeten worden, hieronder vallen de combinatiepil, vaginale ring, anticonceptiepleister en de minipil. Ten eerste, je moet voldoende van het anticonceptiemiddel meenemen op reis (indien je niet weet hoe lang je weg blijft kan dit een probleem vormen), en ten tweede is er een kans op kwijtraken of diefstal (waardoor je mogelijk tekort hebt aan de anticonceptiva tot het einde van de reis). Indien je lang en/of veel wilt reizen, zou je dus kunnen kiezen voor een anticonceptiemiddel dat door de arts wordt toegediend en voor lange periode beschermt. Voorbeelden zijn het implantatiestaafje (3 jaar), het hormoonspiraal (5 jaar) en het koperspiraal (5-10 jaar).

Ben je zwanger?

Indien je zwanger bent gelden andere regels voor de verschillende anticonceptiemethoden. Laat je hierover informeren door de huisarts.

Heb je onbeschermde geslachtsgemeenschap gehad?

Om zwangerschap te voorkomen kan je twee dingen doen: je kan de dag na de onbeschermde geslachtsgemeenschap een morning-after pil kopen bij de drogist, of binnen vijf dagen na de onbeschermde geslachtsgemeenschap een koperspiraaltje laten zetten.

Ook is het verstandig om je te laten controleren op SOA’s!

Wat is een SOA?

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) zijn aandoeningen die overgedragen kunnen worden door seksueel contact, zoals door onbeschermde orale seks, anale seks, of vaginale seks. Voorbeelden van SOA’s zijn HIV/aids, chlamydia, herpes, trichomonas, genitale wratten, schaamluis, syfilis  en gonorroe.

Hoe kan je een SOA voorkomen?

Het condoom is de enige vorm van anticonceptie die beschermt tegen SOA’s! Indien je dus geen monogame relatie hebt en toch onbezorgd wil vrijen, gebruik dan een condoom. Klik hier voor algemene informatie over het condoom. Klik hier als je je bij Studentenartsen | Huisartsen Oude Turfmarkt wil laten testen (met of zonder klachten).

Geheimhoudingsplicht van de huisarts

In Nederland heeft elke arts geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat de arts geen informatie over patiënten mag uitwisselen, ook niet aan familieleden zonder daarover toestemming te vragen aan de patiënt. Indien je dus niet wilt dat iemand erachter komt dat je bij de arts bent geweest voor anticonceptie, zal dit ook niet gebeuren.