De voldane vrouw

Nu is hij aan de beurt

  • Ik wil niet meer aan de anticonceptie
  • Ik heb mijn hele leven aan de anticonceptie gezeten
  • Ik wil geen kinderen (meer)
  • Het is nu aan mijn partner om ervoor te zorgen dat ik niet meer zwanger word

Relevante informatie

In een bovenstaande situatie is het meest geschikte anticonceptivum de definitieve methode: sterilisatie. Indien je er als stel van overtuigd bent dat je nooit meer kinderen wilt, is dit de makkelijkste en meest effectieve methode. Let wel: als je nog jong bent kan het voorkomen dat je in de toekomst toch nog een kind wilt. Omdat sterilisatie een definitieve methode is, is dat dan niet meer mogelijk. Je moet er dus wel zeer zeker van zijn.
Bij sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgebonden en doorgesneden. De sterilisatie van de man, ook wel vasectomie genoemd, is een relatief kleine ingreep die weinig complicaties met zich meebrengt. Deze ingreep kan soms bij een huisartsenpraktijk uitgevoerd worden, meestal wordt de chirurg of de uroloog gevraagd dit te doen. De ingreep wordt onder lokale verdoving uitgevoerd, twee prikjes zijn voldoende. De man heeft na de ingreep nog wel een zaadlozing, alleen bevat het vocht geen zaadcellen meer. Verder zie je er niets van. Ook heeft de sterilisatie geen nadelig effect op het libido of orgasme. Let op: het duurt twee tot drie maanden voordat alle zaadcellen uit het zaadvocht zijn verdwenen, je bent dus nog vruchtbaar in de eerste twee tot drie maanden na de ingreep. Daarom wordt na de ingreep meestal nog een spermaonderzoek verricht om zeker te zijn.
Naast het condoom en sterilisatie worden andere anticonceptiva voor mannen op dit moment volop onderzocht. Er is echter nog geen erkend anticonceptiemiddel voor mannen dat in Nederland al op de markt is gebracht.