Informatie over de pil, ring en pleister

Dit moet je weten over de combinatiepil, vaginale ring, en anticonceptiepleister

Combinatiepreparaten (preparaten met zowel oestrogenen als progestagenen waaronder de combinatiepil, vaginale ring, en anticonceptiepleister) kunnen onderverdeeld worden in twee groepen: de 2e generatiepil en de 3e/4e generatiepil waaronder ook de vaginale ring en anticonceptiepleister vallen.  De combinatiemethoden bevatten allen het oestrogeen ethinylestradiol. Het verschil tussen deze groepen zit echter in de doseringen en het type progestageen. De 3e of 4e generatiepil, vaginale ring, of anticonceptiepleister heeft alleen voorkeur boven de 2e generatie pil indien deze niet verdragen wordt, deze  zijn namelijk duurder en verhogen het risico tweemaal op trombose en hart- en vaatziekten. De meerwaarde van de vaginale ring en pleister boven een 2e generatiepil is voornamelijk het gebruiksgemak, aangezien deze niet dagelijks, maar wekelijks of maandelijks vervangen moeten worden. De tabel hieronder geeft de verschillende typen progestageen weer per combinatiemethode.

Generatie Merknaam anticonceptiemethode Progestagenen
2e generatiepil Microgynon, Lovette, Stediril, Trigynon, Trinordiol  levonorgestrel
Modicon, Neocon, Trinovum  norethisteron
3e generatiepil/ring/pleister Mercilon, Marvelon desogestrel
Femodeen, Minulet gestodeen
NuvaRing etonogestrel
EvraPleister norelgestromine
4e generatiepil Daylette, Volina, Yaz, Rosal, Yasmin drospirenon
Zoely nomegestrol

Dosering hormonen in de anticonceptiepil

Naast verschillende hormonen zijn er echter ook verschillende doseringen voor elke pil. Zo bestaan er bijvoorbeeld drie varianten van de Microgynon, namelijk de Microgynon 20, 30 en 50. De Microgynon 20 heeft de laagste dosis progesteron en oestrogeen, hierna komen de Microgynon 30 en 50. Deze verschillende doseringen kunnen andere bijwerkingen veroorzaken of verhelpen. Zo wordt bij vocht vasthouden en huidverkleuring de Microgynon 20 aangeraden, bij doorbraakbloedingen wordt een zwaardere pil aangeraden, bij acne een pil met minder progestagenen, en bij hoofdpijn wordt een andere samenstelling van progestagenen en oestrogenen aanbevolen.  Indien je ongewenste bijwerkingen ervaart door de combinatiepil hoef je dus niet per se over te stappen naar een andere anticonceptiemethode, maar kan een andere pil ook een oplossing zijn! Bespreek dit met je huisarts.
Een ander onderscheid dat je kan maken tussen de anticonceptiepillen betreft de eenfasepillen of meerfasepillen. Bij eenfasepillen bevat elke pil in de strip dezelfde hoeveelheid hormonen, bij meerfasepillen verschilt deze. De betrouwbaarheid varieert niet tussen deze combinatiepillen.