Factoren die de keuze beïnvloeden

Wie of wat beïnvloedt jouw keuze?

Sommige anticonceptiemethoden worden meer gebruikt dan anderen. Zo worden in Nederland de pil en het condoom veel gebruikt. Spiraaltjes zijn echter ook steeds populairder aan het worden (de Graaf & te Riele, 2014). De keuzes die vrouwen maken betreffende anticonceptiemethoden worden vaak veroorzaakt door (een van) de volgende factoren:

  • De sociale omgeving: zo kan een keuze voor een bepaalde methode gemaakt zijn omdat een familielid of vriend(in) deze methode ook gebruikt (Picavet, 2011).
  • Het advies van de arts: artsen hebben uiteraard richtlijnen voor het adviseren van anticonceptiva. Desalniettemin kan de arts ook zijn eigen normen, waarden en voorkeuren meenemen in het anticonceptie consult.
  • Keuzehulpen op het internet: er zijn verschillende keuzehulpen voor anticonceptie te vinden op het internet. Sommigen zijn echter gekleurd, dat wil zeggen dat ze zijn ontwikkeld door personen die er baat bij zouden hebben dat jij een bepaalde anticonceptiemethode gebruikt. Zo zijn enkele websites gemaakt door farmaceutische bedrijven, die bepaalde anticonceptiva zelf verkopen.
  • Reclames: ook voor anticonceptiva worden reclames gemaakt. Je ziet vaak folders liggen bij huisartsenpraktijken over anticonceptiva, deze zijn meestal verkregen via de producent van de anticonceptiemethode.

Individuele behoeftes

Het is belangrijk dat je een anticonceptiemethode kiest die bij jouw individuele normen, waarden en voorkeuren past! Ieder individu heeft andere behoeftes wat betreft anticonceptie, en reageert bovendien anders op elke methode. Probeer je dus niet te laten overtuigen over een anticonceptiemethode terwijl jouw voorkeur ligt bij iets anders.

Daarnaast moet je lichaam de eerste 3 tot 6 maanden vaak wennen aan de nieuwe anticonceptiemethode. In de meeste gevallen merk je dus na 3 tot 6 maanden pas hoe jouw lijf reageert op anticonceptiemethoden, en wat de effecten en bijwerkingen zijn.