Over ons

De keuzehulp anticonceptie

De online keuzehulp anticonceptie voor vrouwelijke studenten is ontwikkeld aan de onderzoeksafdeling van Bureau Studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast hebben zowel personen van het Athena Instituut (Vrije Universiteit Amsterdam) als van het VUmc een rol gespeeld in de ontwikkeling van deze keuzehulp. Deze ontwikkeling is verricht of begeleid door:

Truus Hooiveld tweedejaars masterstudente MPA
Willem Baas oprichter Webdesign bureau Baas interactive
Frans J. Meijman arts, UHD VUmc, inhoudelijke projectcoördinator
Claudia M. van der Heijde senior onderzoeker
Peter Vonk huisarts, organisatorische projectcoördinator– plaatst o.a. implantatiestaafjes
Emmeke Eijkelkamp huisarts, kwaliteitscoördinator – plaatst o.a. spiraaltjes

Na de ontwikkeling van de keuzehulp anticonceptie is onderzoek verricht naar de kwaliteit van deze keuzehulp. Het onderzoeksverslag kan je vinden op de website van Bureau Studentenartsen.

Huisartsen Oude Turfmarkt | Bureau Studentenartsen

Studenten van de UvA en de HvA kunnen zich bij Bureau Studentenartsen laten behandelen door huisartsen met specifieke kennis van het studentenleven, voor studenten geldt geen rayonbeperking, wat betekent dat de praktijk toegankelijk is voor studenten uit heel Amsterdam. Daarnaast is de praktijk ook beschikbaar voor niet-studenten, hiervoor geldt wel een rayonbeperking. Bekijk de website voor meer informatie: www.huisartsenamsterdam.nl.

De huisartsen van de praktijk verlenen recepten voor het verkrijgen van de anticonceptiva, en kunnen de anticonceptiva plaatsen. Ook krijg je mogelijk korting als je bij Studentenartsen je anticonceptie haalt. Raadpleeg de praktijk om hier meer over te weten.

Contact

De praktijk is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 op het volgende nummer:

+31(0)20 525 2878

+31(0)20 525 2889 (spoed)

Huisartsen Oude Turfmarkt / Bureau Studentenartsen
Oude Turfmarkt 151
1012 GC Amsterdam

www.huisartsenamsterdam.nl
www.studentenartsen.nl

Bronnen en financiële belangen bij de keuzehulp

De keuzehulp anticonceptie is een onafhankelijke website. De informatie op de website is voornamelijk verkregen vanuit de Anticonceptiestandaard van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en het Farmacotherapeutisch kompas. Deze bronnen zijn wetenschappelijk onderbouwd. De website is ontwikkeld door de onderzoeksafdeling van de Studentenartsen | Huisartsen Oude Turfmarkt praktijk. Het onderzoek naar de keuzehulp is uitgevoerd door een gezondheidswetenschapper met begeleiding vanuit de Onderzoeksafdeling van de Studentenartsen, huisartsen van de Huisartsen Oude Turfmarkt, het Athena Instituut van VUmc en het Instituut voor huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde van het VUmc.

Er is geen sprake van financiële belangen van betrokken partijen. Ook zijn er geen farmaceutische bedrijven bij de keuzehulp betrokken, dit houdt in dat de uitkomsten van de keuzehulp niet zijn beïnvloed door bedrijven die baat kunnen hebben bij het verkoop van een specifieke anticonceptiemethode. De bedoeling is dus dat jouw uiteindelijke keuze volledig is bepaald door jouw persoonlijke voorkeuren, medicatiegebruik en contra-indicaties.

De bronnen die zijn gebruikt voor de inhoud van de website staan hieronder weergegeven.

Bronnen:

 • Beerthuizen, R. J. (2015). Anticonceptie en ongewenste zwangerschap. In Het gynaecologisch formularium (pp. 197-226). Bohn Stafleu van Loghum.
 • Brand, A., Bruinsma, A., van Groeningen, K., Kalmijn, S., Kardolus, I., Peerden, M., … & Goudswaard, L. (2011). NHG Anticonceptiestandaard. Huisarts en Wetenschap54(12), 652.
 • De Graaf, A. & te Riele, S. (2014). CBS: Gebruik pil daalt, spiraaltje wint terrein. Geraadpleegd op 02-12-2015 van <<http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4085-wm.htm>>
 • Picavet, C. (2012). Zwangerschap en anticonceptie in Nederland. Tijdschrift voor Seksuologie, 36, 121-128.
 • Collard, P., Van der Heijde, C. M., Vonk, P., & Meijman, F.J. (2013). To be or not to become a mother: the female student’s paradox. Studentgezondheidszorg Bureau Studentenartsen. Universiteit van Amsterdam.
 • Curtis, S., Evens, E., & Sambisa, W. (2011). Contraceptive discontinuation and unintended pregnancy: an imperfect relationship. International perspectives on sexual and reproductive health, 37(2), 58.
 • Meijman, F.J., Nemere, S., Van der Waal, J., & Ketting, E. (1983). Anticonceptie en Kinderwens: Een oriënterend onderzoek naar een paradoxaal verschijnsel. Huisarts en Wetenschap 1983; 26, p. 172-180.
 • Raine-Bennett, T. R., & Rocca, C. H. (2015). Development of a brief questionnaire to assess contraceptive intent. Patient education and counseling, 98(11), 1425-1430.
 • Farmacotherapeutisch Kompas, geraadpleegd op 01-03-2016 van << http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/>>
 • Hooiveld, T., Molenaar, J., Van der Heijde, C.M., Meijman, F.J., Groen T.P. & Vonk, P.  (2018). End-user involvement in developing and field testing an online contraceptive decision aid.  Open Medicine, 6, 1-9.  doi: 10.1177/2050312118809462
 • Van der Heijde, C.M., Collard, P.R., Vonk, P., & Meijman F..J. (2018). Better informed is better decided: Addressing the risks of delaying childbearing for female higher educational students. International Journal of Adolescent Medicine and Health. Advance online publication. doi:10.1515/ijamh-2017-0175