Twee vliegen in één klap!

Voordelen van anticonceptiva

Anticonceptie en…..

….. Minder puistjes

Oestrogenen kunnen de mate van acne verminderen. Indien je dus wilt overstappen van anticonceptiemethode om acne te verminderen wordt een methode met oestrogenen en minder progestageen aangeraden. Anticonceptiva die hieraan voldoen zijn de combinatiepil, vaginale ring en anticonceptiepleister.

….. Plannen van de menstruatie

Bij gebruik van sommige anticonceptiva kan je zelf bepalen wanneer je menstrueert. Dit is het geval bij de anticonceptiva waarbij je een stopweek inlast om te menstrueren, namelijk bij de combinatiepil, vaginale ring, en anticonceptiepleister. Het is bij deze vormen van anticonceptie ook mogelijk om “door te slikken, ringen of plakken”, dan kun je de menstruatie uitstellen. Dit is niet gevaarlijk voor de vruchtbaarheid. Wel wordt geadviseerd om minstens een keer per jaar te menstrueren. Soms “breekt de menstruatie door het doorslikken heen”, dan kun je het beste een stopweek inlassen.

….. Minder menstruatiepijn

Menstruatiepijn komt het minst voor bij de minipil, Cerazette, het hormoonspiraal en het implantatiestaafje. Daarnaast kunnen de menstruatieklachten bij gebruik van de combinatiepil verminderen. Het is mogelijk dat de menstruatie vermindert of geheel uitblijft bij gebruik van de hormoonspiraal of het implantatiestaafje. Dit gaat gepaard met minder menstruatiepijn.

….. Puur natuur

Naast hormonale anticonceptiva zijn er ook anticonceptiva waarbij je je natuurlijke hormooncyclus behoudt. Dit geldt voor het koperspiraal, de barrière methoden en natuurlijke methoden. De anticonceptieve werking van de koperspiraal wordt veroorzaakt door een prikkeling van het baarmoederslijm in de baarmoeder, barrière methoden vangen de zaadcellen op waardoor deze de baarmoeder niet bereiken, en bij gebruik van natuurlijke methoden zorg je ervoor dat er geen geslachtsgemeenschap plaatsvindt wanneer de vrouw ovuleert (wanneer de eisprong plaatsvindt). Natuurlijke en barrière methoden zijn echter gevoeliger voor gebruikersfouten, waardoor de kans op zwangerschap hoger is dan bij hormonale anticonceptiva of koperspiraaltje.

….. Er zo min mogelijk aan denken

Wil je niet dagelijks of wekelijks aan je anticonceptie moeten denken? Ben je bang dat je je anticonceptie zal vergeten? Dan zullen de prikpil, het implantatiestaafje en de hormoon- of koperspiraal geschikte methoden voor jou kunnen zijn. De prikpil wordt elke twaalf weken toegediend, het implantatiestaafje wordt een keer in de drie jaar vervangen, het hormoonspiraal een keer in de vijf jaar, en het koperspiraal een keer in de vijf tot tien jaar.