Wat is anticonceptie?

Wat is het en welke methoden bestaan er?

Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle methoden en middelen die tot doel hebben zwangerschap te voorkomen. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie, deze kunnen onderverdeeld worden in groepen:

  • Hormonale combinatiepreparaten: combinatiepil, vaginale ring, anticonceptiepleister
  • Hormonale anticonceptie met alleen progestagenen: minipil, prikpil, implantatiestaafje, hormoonspiraal
  • Spiralen: hormoonspiraal, koperspiraal
  • Barrière methoden: condoom, pessarium/diafragma
  • Natuurlijke methoden: coïtus interruptus (voor het zingen de kerk uit), periodieke onthouding, ovulatiemethoden, Lactatie Amenorroe Methoden (LAM)
  • Definitieve methoden: sterilisatie

Grofweg kunnen deze anticonceptiemethoden onderverdeeld worden in twee groepen:
Kunstmatige anticonceptie (hormonale combinatiepreparaten, hormonale anticonceptie met alleen progestageen, en spiralen), waarbij de natuurlijke ontwikkeling van de baarmoeder als reactie op een bevruchte eicel wordt verstoord door toediening van hormonen of plaatsen van een object in het lichaam. Hierdoor kan de bevruchte eicel niet in de baarmoeder innestelen. Klik hier voor meer informatie over kunstmatige anticonceptiva.
Natuurlijke anticonceptie (barrière methoden, natuurlijke methoden, en definitieve methoden), waarbij de bevruchting wordt voorkomen zonder het toedienen van hormonen of het plaatsen van objecten in het lichaam. De natuurlijke anticonceptie is echter gevoeliger voor risico’s, omdat de kans op bevruchting vaak nog aanwezig is en de kans op zwangerschap dus ook. Klik hier voor meer informatie over natuurlijke anticonceptiva.