Wat te doen als je de pil vergeet

De betrouwbaarheid van de pil als je deze vergeet te nemen

Voornamelijk studenten hebben een druk en onregelmatig leven, waardoor het kan voorkomen dat je de pil een keer vergeet te nemen. De richtlijnen zijn als volgt:

Als je één pil vergeet, waarbij je meer dan 12 uur te laat bent, dan kan je de pil alsnog innemen en zijn er geen aanvullende maatregelen nodig.

Eerste week van de strip. Als je twee of meer pillen vergeet te nemen, waarbij je bij de vergeten pillen meer dan 12 uur te laat bent, kan je het beste als volgt handelen: je neemt de laatst vergeten pil alsnog in en maakt de strip af, je neemt een morning after pil (te halen bij de drogist) binnen 72 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap, en je gebruikt aanvullende anticonceptie (het makkelijkst is de condoom) tot de pil zeven dagen achtereenvolgend is ingenomen.

Tweede week van de strip. Als je twee tot zeven pillen bent vergeten dan kan je de laatst vergeten pil alsnog innemen en de strip afmaken. Indien het om twee of drie pillen gaat zijn er in principe geen extra maatregelen nodig. Indien je vier tot zeven pillen wordt geadviseerd aanvullende maatregelen te nemen tot dat de pil zeven dagen achtereenvolgend is geslikt.

Derde week van de strip. Indien je in de derde week van de strip meerdere pillen vergeet te slikken kun je twee dingen doen: je kan de laatst vergeten pil alsnog innemen en doorgaan met de volgende strip zonder stopweek, of je kan het begin van de stopweek tellen vanaf de eerst vergeten pil.