Werking anticonceptiva

Hoe voorkomt anticonceptie de zwangerschap?

Combinatiepreparaten (combinatiepil, vaginale ring, anticonceptiepleister)

Combinatiepreparaten bevatten twee typen hormonen, progestagenen en oestrogenen. Deze hormonen zorgen voor remming van de ovulatie, remming van de verdikking van het baarmoederslijmvlies waardoor de bevruchte eicel zich niet kan innestelen, en het baarmoederslijm wordt minder doorgankelijk voor zaadcellen.  De pil slik je in, de vaginale ring plaats je in de vagina of schede, en de anticonceptiepleister plak je op de huid, behalve wanneer je een stopweek inlast.

Anticonceptie met alleen progestagenen (minipil, prikpil, implantatiestaafje, hormoonspiraal)

Progestagenen zorgen er over het algemeen voor dat het baarmoederslijmvlies niet verdikt, waardoor de bevruchte eicel zich niet kan innestelen. De minipil wordt dagelijks geslikt zonder stopweek, de prikpil wordt door de arts toegediend, en het implantatiestaafje wordt door de arts in de arm onder de huid geplaatst.

Spiralen (hormoonspiraal, koperspiraal)

De hormoonspiraal bevat ook alleen progestageen, en voorkomt verdikking van  het baarmoederslijmvlies waardoor de bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Ook wordt het baarmoederslijm minder doorgankelijk voor zaadcellen. De koperspiraal geeft koperionen af, deze veroorzaken een ontstekingsreactie waardoor de baarmoederwand wordt aangetast en de bevruchte eicel niet kan innestelen. Daarnaast hebben koperionen een giftige werking op zaadcellen. Beide spiralen worden door de arts in de baarmoeder geplaatst.

Barrière methoden (mannen/vrouwencondoom, pessarium/diafragma)

Barrière methoden zijn onder andere het mannen/vrouwencondoom en pessarium/diafragma. Dit zijn plastic of latex rubbers die het zaad opvangen waardoor deze de baarmoeder niet bereikt. Daarnaast bevatten de meeste condooms zaaddodend middel en moet bij het gebruik van een pessarium zaaddodende pasta extra aangebracht worden. Deze methoden dienen elke keer voor geslachtsgemeenschap geplaatst te worden.

Natuurlijke methoden (coïtus interruptus, periodieke onthouding, ovulatiemethoden, Lactatie Amenorroe methoden)

Respectievelijk ‘voor het zingen de kerk uit’; tijdens de periode van de cyclus waarin de eisprong of ovulatie plaatsvindt geen geslachtsgemeenschap verrichten; meten of ovulatie plaatsvindt en hierop baseren wanneer geslachtsgemeenschap wordt verricht; tijdens borstvoeding (als er geen bijvoeding aan de baby gegeven wordt) vindt geen ovulatie plaats en kan dus geslachtsgemeenschap verricht worden zonder aanvullende anticonceptiemethoden.

Definitieve methoden (sterilisatie)

Sterilisatie betekent dat de eileiders of zaadleiders worden onderbroken. Hierdoor kunnen de eicellen of zaadcellen zich niet door de leider verplaatsen.